- Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) nedir?
Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) lisanslı depolarda bulunan ürünleri temsilen çıkarılan elektronik belgedir.
ELÜS, Lisanslı Depo İşletmesince Elektronik Kayıt Kurallarına uygun olarak Elektronik Kayıt Kuruluşu tarafından kurulan ve işletilen veri tabanı ve/veya platform üzerinde oluşturulan elektronik kaydı ifade eder. Merkezi Kayıt Sistemine ihraç edilmiş olan Elektronik Ürün Senedi aksi mevzuatta belirtilmedikçe, ürünü aynı miktar, cins, sınıf ve kalitede temsil eder. Elektronik Ürün Senedi ile temsil edilen ürünler Lisanslı Depoculuk sistemi güvencesindedir.
- ELÜS Piyasasında işlem gören ürünler nelerdir?
ELÜS Piyasasında Arpa, Buğday, Çavdar, Çeltik, Fındık, Mercimek, Mısır, Nohut, Pamuk, Soya Fasulyesi, Ayçiçeği tohumu, Fasulye, Kabuklu Antep Fıstığı, Kuru Kayısı, Tritikale, Yulaf ve Zeytin’e dayalı olarak çıkarılan ELÜS’ler işlem görmektedir.
- Ürün Kodları (ISIN kod) hakkında bilgi verebilir misiniz?
ISIN kodları, ulusal ve uluslararası sermaye piyasası işlemlerine söz konusu menkul kıymet işlemlerinin tam otomasyon ortamında gerçekleştirilmesi için menkul kıymetlere uluslararası standartlara uygun olarak, Türkiye’yi temsilen ilk iki harfi “TR” olmak kaydı ile toplam 12 haneden oluşacak şekilde tanımlanan yegane uluslararası menkul kıymet tanımlama kodudur.
- ELÜS Piyasasında işlem yapmaya nasıl başlayabilirim?
ELÜS’lerin alım-satım işlemleri, ÜPAK internet ve mobil şube uygulamaları üzerinden yatırımcılar tarafından aracı olmaksızın doğrudan emir girme yoluyla gerçekleştirilecektir. TÜRİB’de ELÜS alım satımı gerçekleştirmek isteyen tüm yatırımcıların işlem yapmaya başlamadan önce bir ÜPAK'a başvurarak gerekli tüm bilgi ve belgelerle kayıt altına alınması ve TÜRİB Merkez ÜPAK gibi Takas Merkezi Üyeleri’nden birinde yatırım hesabı açması zorunludur.
- ELÜS Piyasasında Takas işlemleri nasıl olacaktır?
Yatırımcıların ELÜS Piyasasında yapmış oldukları işlemlerin takası İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. tarafından gerçekleştirilecek olup, yatırımcıların satın alacakları ELÜS’lere ilişkin bedeli hesaplarına alım emrini sisteme girmeden önce yatırması esastır. Aynı şekilde, yatırımcıların satacakları ELÜS’leri satış emrini sisteme iletmeden önce hesaplarında hazır bulundurmaları esastır.
- ÜPAK Aracılık Hizmet Komisyonu Bedeli ne kadardır?
Her bir ELÜS işlemi için takasın gerçekleşme anında işlem tutarı üzerinden ilgili vergiler eklenerek, alıcı ve satıcıdan tahsil edilmektedir.
Ücret ve Komisyon Tanımları |
Tarife |
Oran |
KDV |
Toplam Oran |
Toplam Oran
(%) |
ÜPAK Aracılık Komisyonu |
On binde 7,5 + KDV = On binde 9 |
0,00075 |
0,00015 |
0,0009 |
0,090% |
- Ürün Piyasası Aracı Kurumu İnternet ve Mobil Şubesinde ne zaman işlem yapabilirim?
TÜRİB’de ELÜS’ler üzerinde resmi tatil günleri haricinde hafta içi tam çalışma günlerinde 10:00-13:00 ve yarım çalışma günlerinde ise 10:00 – 11:00 saatleri arasında işlem yapmak mümkündür. Seans saatleri haricinde de piyasaya emir iletimi yapılabilir.
- MKK sicil numaramı nasıl öğrenebilirim?
MKK sicil numaranızı ilgili yatırım hesabınızı açtığınız kurumdan (aracı kurum/banka) ya da e-devlet şifreniz ile Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş.’nin www.mkk.com.tr web sitesinden, e-ÜRÜN bölümünden (giriş için tıklayınız), “Benim Sayfam/Üyelik/Profil Bilgileri” kısmından öğrenmeniz mümkündür.
- Birden fazla takas üyesi aracı kurum/bankada yatırım hesabım olması halinde ÜPAKlara kayıt sürecinde ne yapmam gerekir?
Birden fazla aracı kurum/bankada yatırım hesabınız olması durumunda, müşterisi oludğunuz ÜPAK internet ve mobil şubesinde tanımlama yaparak hangi saklama hesabını kullanacağınızı belirleyebilirsiniz.
- ELÜS işlemi gerçekleştirmek üzere müşterek (ortak) hesabı açabilir miyim?
ELÜS Piyasasında işlem gerçekleştirmek üzere tekil hesap açılması esas olmakla birlikte, açılan tekil hesabın asıl hesap sahibinin vefatı durumunda müşterek hesaba dönüştürülmesi mümkün olabilmektedir.
- Acenteye kayıt olduğum gün ELÜS alım satımı gerçekleştirebilir miyim?
Yatırımcılar TÜRİB acentesi sıfatıyla hizmet veren ticaret borsalarına kayıt olduktan sonra TÜRİB sistemine kaydettirdikleri cep telefonlarına kullanıcı adı ve şifre gelir. Yatırımcılar, TÜRİB internet sitesinde yer alan TÜRİB İşlem Platformuna kullanıcı adı ve şifre ile giriş yaparak ELÜS alım satım işlemi gerçekleştirmeye başlayabilirler.
- Tüzel kişi olarak, TÜRİB’de işlem gerçekleştirmek için nasıl temsilci atayabilirim?
Tüzel kişi olarak TÜRİB’de işlem gerçekleştirebilmeniz için; 1. Şirketiniz anonim şirket ise; yönetim kurulu kararı, 2. Şirketiniz limited şirket ise; müdürler kurulu kararı, 3. Şirketiniz şahıs şirketi ise, şahsın kendi imzası, gerekmekte olup, söz konusu karara yetkili kişilerce alındığını gösterir imza sirküleri eklenmelidir.